Laatste recepten
Rauwe bruschetta crackers met basilicum knoflook cashewnoten spread
Ingrediënten:
Voor de crackers:
- 3 kopjes amandelen die een nacht in het water hebben gelegen, gedroogd en afgespoeld.
- half kopje vlas
- driekwart kopje water 3/4 cup water
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 zoete ui, fijngesneden
- 2 tomaten, fijngesneden
- beetje Himalaya zout en peper naar smaak.
Voor de spread
- 2kopjes amandelen die een nacht in het water hebben gelegen, gedroogd en afgespoeld.
- 2 eetlepels limoen sap
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 6 grote basilicum bladeren
- beetje Himalaya zout en peper naar smaak.
Crackers maken:
Meng de vlas en water totdat al het water geabsorbeerd is. Stop de amandelen in een keukenmachine tot deze fijn gemalen zijn. Doe het daarna in een mix kom met alle overige ingrediënten voor de crackers. Verdeel deeg op 2 niet plakkende dehydrator vellen. Laat het deeg vrij nat. Dehydrateren bij 145 gedurende 45 minuten. Haal het eruit en laat het even rusten. Plaats het vervolgens terug in de dehydrator en laat het uitdrogen bij 115 tot de bovenkanten zijn vrij droog (ongeveer 4 uur).
Spread maken:
Stop alle ingrediënten behalve twee van de basilicum bladeren in een keukenmachine en maal het fijn. Stop het vervolgens in een kopje en garneer het met de overgebleven bladeren, welke je eventueel in dunne repen kunt snijden.
Warme miso soep met Nofu
Ingrediënten:
Voor de soep:
- twee eetlepels adzuki bean miso
- drie kopjes warm water
- mespuntje zeezout
Voor de nofu
- anderhalf kopje rauwe cashewnoten
- kopje Irish Moss gel. Laat dit een eerst een nacht weken en spoel het schoon met water
- anderhalf kopje warm water
- twee eetlepels verse limoen sap
Optioneel voor de garnering:
- blokje Nofu
- rauwe Nori, in reepjes gesneden
- hennepzaad
- snufje cayennepeper en kurkuma
Nofu maken:
Stop alle ingrediënten in een blender en meng het tot het een soepel geheel wordt. Bedek daarna de bak en stop het geheel een nacht in de koelkast, zodat het stevigheid krijgt.
Soep:
Verdeel de miso over twee soepkommen en voeg bij beide een half kopje warm water en wat zeezout toe. Verdeel vervolgens de andere helft van het water, en voeg de eventuele garnering toe. Serveer het vervolgens.
Rauw veganistisch brood
Ingrediënten:
- een kopje gesneden tomaat
- drie Cipollini uien
- half kopje olijf olie
- driekwart kopje hennepzaad
- een medium courgette
- twee kopjes vlasmeel
- een theelepel zeezout
- kwart kopje gehakte peterselie
- twee theelepels citroensap
- twee theelepels italiaanse kruiden
Meng, op het meel na, alle ingrediënten op hoge snelheid in een blender tot het een gladde substantie is. Voeg nu de meel toe.
Spreid het geheel gelijk uit over twee niet plakkende dehydrator vellen. Laat het ongeveer 6 uur drogen op 115 graden. Controleer regelmatig of het geheel niet te droog wordt.
Rauw voedsel mayonaise
- half kopje geweekte cashewnoten
- kwart kopje geweekte macadamia
- twee theelepels citroensap
- kwart kopje olijfolie
- een theelepel zee zout
- kwart kopje agave nectar
Mix het geheel op hoge snelheid in de blender tot er een stevige substantie ontstaat.
Laat het geheel nog een aantal (5-6) uur buiten de koelkast uitharden. Voor gebruik weer een uurtje koelen.
Plantaardig fruit ijs op basis van sojamelk
Ingrediënten
Bananen fruit ijs met sojamelk
- 2 tot 3 ingevroren bananen
- half kopje plantaardige melk
doe de ingrediënten in een blender en mix het geheel tot een zo glad mogelijke massa. Stop het voor extra stevigheid nog even in de vriezer.
Rauw frambozen ijs
- 250 gram bevroren frambozen
- half kopje plantaardige melk
voeg alle ingredienten in een blender en mix het op een zo hoog mogelijke stand tot een gladde massa. Voor extra kou en stevigheid kan het nog even in de vriezer geplaatst.
Romig en rauw mango ijs
- 250 gram ingevroren mango in blokjes
- een derde kopje plantaardige melk
- anderhalve eetlepel amandelpasta (dit maakt het extra romig)
- eventueel wat zoetstof naar smaak
Meng het geheel zo vlug mogelijk tot een vloeibare pasta. Eventueel nog in te vriezen voor een beter ijsgevoel.
Alle bovenstaande recepten zijn genoeg voor ongeveer 2 bakjes plantaardig ijs.
Chocolade bergjes met cocosnoot
Ingrediënten:
- tweederde kopje cacaopoeder
- half kopje ahornsiroop
- kwart kopje cocos olie
- klein beetje vanilla poeder, of een geschraapt half vanillastokje
- twee kopjes versnipperde cocosnoot
- optioneel: kwart theelepel zee zout.
Stop de cacao poeder, ahornsiroop, cocos olie, vanilla en optionele zeezout in een blender. Blend het totdat het een gladde substantie wordt. Vermeng in een kom de versnipperde cocosnoot met de gladde chocolade substantie. Pak een plaat en voeg leg hier bakpapier op. Met een lepel maak je ongeveer 12 – 14 aparte bolletje uit de kom met cocosnoot en chocolade. Stop het geheel ongeveer 30 minuten in de freezer of koelkast zodat het stevige bolletjes worden. Je hebt nu een leuk dessert voor na een heerlijke maaltijd.
Waldorf salade met blauwe kaas
Voor de salade:
- Grote krop sla
- ±2 handen vol waterkers
- kopje gemixte druiven
- een appel
- 2 stengels bleekselderij
- handje vol peterselie
- een groot stuk blauwe kaas
- kopje walnoten
Voor de dressing:
- halve theelepel mosterd
- 2 eetlepels appelazijn
- 1/3 kopje olijfolie
- 1/3 kopje water
- 1/4 kopje cashewnoten
- halve theelepel zout
- zwarte peper.
De salade: Snij de druiven door de helft en de appel in plakjes. Meng dit alles en laat het even staan. Eventueel de walnoten 20 minuten in een kopje water laten trekken. Was de waterkers en sla met de hand en doe ze in een schaal, samen met de gesneden selderij en druiven. Voeg alle andere ingredienten, behalve de kaas, van de sla daarbij.
De dressing: Doe alles in een blender en mix het tot het een gladde substantie is. Druppel nu wat over de salade.
Dien de salade met de dressing op, met optioneel enkele stukjes blauwe kaas op elk bord.
Selderij creme soep
- 4 – 5 selderij stengels
- anderhalf kopje water
- cashewnoten
- handje vol peterselie
- halve eetlepel knoflookpoeder of 1 teentje knoflook.
- snufje zout
Was en snij de selderij grofjes en gooi het daarna in de blender samen met de cashewnoten en de peterselie. Meng dit goed en voeg de knoflook en een snufje zout toe. Zet de blender op hoge snelheid, en voeg het water aan de mix toe (pas op voor spetten). Hou het daarna gekoeld in de koelkast voordat je het opdient.
Appel en druiven parfait met mint en sinaasappelsap
Ingrediënten
- 1 gala appel geschild en gesneden
- 1 kop vol gehalveerde druiven
- 1/3 kopje vers geperste sinaasappelsap
- anderhalve eetlepel olijfolie
- 12 mint blaadjes
- één eetlepel algarve
- snufje kaneel
- vanille extract
Giet de sinaasappelsap in een mooi glas. Voeg hieraan de olijfolie, mint bladeren, kaneel en vanille toe en meng het goed. Laat het hierna even rusten.
Maak in elk glas van het aantal dat je wilt maken een laag van om en om de appel en druiven. Roer het mengsel van sinaasappelsap en de andere ingrediënten nog eens goed door en giet het over de zojuist gemaakte kopjes met fruit.
Garneer het geheel eventueel nog met wat mintjes blaadjes en wat kaneel.
Sesamzaad rauw ontbijt
- Sesamzaad
- Goijberries
- dadels
- carobpoeder
- banaan
- kokosvet
- lijnzaad
Zet de goijberries en het sesamzaad een avond van te in het water zetten. Zo kan het goed weken en vocht opnemen. Snij ‘s ochtends de banaan in stukken en doe alles in de blender. Voeg voldoende water en mix alles. Zorg dat het een dikke vloeistof wordt, voeg anders nog extra water toe. Hiermee heeft u een heel voedzaam ontbijt te pakken.